Oure Kostgymnasium Sport & Performing Arts er, som navnet indikerer, et særligt gymnasium. Vi tilbyder ikke kun stx-undervisning, men også fordybelse og dygtiggørelse indenfor kunstneriske områder og sportsgrene, samtidig med, at 98 % af vores elever bor på skolen mens de går her. Oure Kostgymnasium tilbyder derfor tre samtidige udviklingsrum for den enkelte elev.
Denne kompleksitet afspejler sig i skolens kvalitetssikrings- og kvalitetsudviklingssystem, der ikke blot indeholder de for almindelige gymnasier forventelige dele (se fig. 1), men også indeholder ”evalueringskredsløb” på kostskole og sport/performing arts-områderne (se fig. 2).
Kadencen i kvalitetsikringssystemets enkelte ”kredsløb” svinger fra delområde til delområde (jf. bl.a. sæsonstruktur, karaktergivningsdatoer mv.), men som minimum foretages en overordnet evaluering én gang årligt.
Denne samlede selvevaluering og resultatvurdering, samt den deraf følgende handleplan for det kommende skoleår, udarbejdes i foråret/sommeren (og afsluttes når eksamensresultaterne foreligger). I processen inddrages såvel elevrådet som medarbejdergruppen.
I det følgende omhandles primært STX-delen af Oure Kostgymnasiums virke.
Elementer og målsætninger
Hovedpunkterne i målsætningen for STX-området er de tre bekendtgørelsesfastsatte elementer;
For de nævnte elementer har skolen fastsat nedenstående konkrete målsætninger, som vil være omdrejningspunkter i den årlige selvevaluering
Målsætninger vedr. det faglige niveau
Målsætninger vedr. elevernes trivsel
Målsætninger vedr. studenters overgang til videregående uddannelse
Oure Kostgymnasiums selvevaluering 2021/22
Denne selvevaluering tager udgangspunkt i skolens målsætninger inden for følgende hovedområder:
For de nævnte elementer har skolen fastsat nedenstående målsætninger, som i selvevalueringen holdes op imod de opnåede resultater.
Elevtrivsel
Elevernes trivsel og generelle velbefindende ligger os meget på sinde, da det er en forudsætning for optimal læring og udvikling.
Det er vores målsætning, at Oure Kostgymnasium på de centrale områder fortsat skal være på eller over landsgennemsnit i den nationale elevtrivselsundersøgelse (ETU). Samtidig skal vores elevers trivsel, målt på ETU-resultater, være i en positiv udvikling i forhold til foregående år - eller i det mindste være status quo.
Vi har her pt. særligt fokus på tre emner: Faglig individuel trivsel, (mindskning af) pres og bekymringer samt social trivsel.
Når vi sammenligner den nationale ETU fra december 2021 med de to foregående års målinger ses et stort set uændret billede:
Dette anser vi for nogenlunde tilfredsstillende, med det sidste par års coronabetingede nedlukninger in mente. Vi er dog opmærksomme på, at der kan være tale om en mulig, om end svag, tendens mht. de to sidstnævnte indikatorer.
Frafald
Andelen af elever, som afbryder skolegangen i løbet af det første år, skal mindskes så meget som muligt - og i hvert fald gerne ligge nær landsgennemsnittet, selvom det kan være vanskeligt for en kostskole med vores profil, hvor flere faktorer er i spil såsom familietilknytning, hjemve og skader.
I 2020/21 havde vi et frafald på 11% mod et landsgennemsnit på 7%. Vi formoder, at de langvarige coronabetingede nedlukninger og restriktioner kan have spillet ind, men det store frafald er under ingen omstændigheder acceptabelt.
…..
Professionelt læringsfællesskab
Som elev på Oure Kostgymnasium Sport & Performing Arts påvirkes man og udvikler sig på forskellige arenaer: Kostskolens forpligtende bofællesskab, stx-undervisningens faglige rum og kunstens/sportens ditto. For at sikre så god sammenhæng for og støtte til den enkelte elev som muligt, er et stærkt, professionelt og refleksionspræget fællesskab mellem skolens ansatte helt centralt.
Det er derfor skolens målsætning, at de forskellige medarbejdere kender hinanden og deres respektive arbejdsområder og har forståelse og et fælles sprog for skolens opgave og udviklingsområder. Dette vurderes i stigende grad at være tilfældet.
Faglig udvikling
Karaktergennemsnittet for studenter fra Oure ligger sædvanligvis over landsgennemsnittet. Det er et mål at fastholde dette. Samtidig går vi efter at eleverne, samlet set, opnår de karakterer, der statistisk kan forventes - eller gerne bedre (m.a.o. en positiv løfteevne).
Mindst lige så vigtigt for os er dog, at eleverne gennemgår et sammenhængende, handlings- og studieforberedende forløb.
Derfor er det skolens mål, at progressionsplanen for de tre år er så velgennemtænkt som muligt, og at innovation og produktbevidsthed også medtænkes undervejs.
Karaktergennemsnit, og ikke mindst den socioøkonomiske reference synes at indikere god faglig udvikling, overordnet set (se neden for).
Det faglige niveau
Det ene af Oure Kostgymnasiums mål på dette område er, at elevernes karakterniveau til stadighed skal ligge over landsgennemsnittet.
Dette mål blev indfriet, idet studenterårgangen i sommeren 2021 opnåede et eksamensgennemsnit på 8,3 - hvilket var højere end landsgennemsnittet på 7,7 (Kilde: Datavarehuset, uddannelsesstatistik.dk).
Det andet mål vedr. det faglige niveau er, at skolen gerne skal have en positiv løfteevne (dvs. en score i socioøkonomiske reference på > 0).
Dette opnåede vi til fulde i den aktuelle måling (2021-resultaterne) netop, idet den socioøkonomiske reference lå på 0,5 (Kilde: Datavarehuset, uddannelsesstatistik.dk).
Overgang til videregående uddannelse
Oure-studenternes overgang til videregående uddannelse ligger relativt lavt, målt ud fra den statslige opgørelsesmetode (dvs. baseret på KOT-tal 27 mdr. efter bestået studentereksamen).
Dette skyldes bl.a., at en del af vores elever i tråd med vores sport & performing arts-profil bruger nogen tid efter studentereksamen på at dyrke deres passion (fx ved at uddanne sig i udlandet i tilknytning til dans, spille håndbold eller fodbold på hel- eller halvprofessionelt niveau, dygtiggøre sig som skiunderviser osv.).
Denne type beskæftigelse anser skolen for dannelses- og afklaringsmæssigt værdifuld.
Hvad angår den (store) del af studenterne, som ikke udskyder deres danske uddannelsesstart af ovennævnte grunde, ønsker skolen at højne andelen, der påbegynder uddannelse senest efter 27 måneder. Det er således skolens målsætning, at overgangsfrekvensen stiger i de kommende år – holdt op imod størrelsen af den gruppe studenter, der falder uden for den anvendte målemetode af ovennævnte årsager (Omfanget forsøger skolen løbende at sig ajour med).
Af studenterne fra årgang 2017/18 var 62% i gang med en videregående (og medtællende) uddannelse 27 mdr. efter dimission. Dette er en væsentligt højere procentdel end årgangen før (54%), og selvom landsgennemsnittet ikke helt er nået endnu - der mangler tre procentpoint - så er vi meget tilfredse med udviklingen.
Oure, maj 2022
Her på siden kan du se statistiske oplysninger for Oure Kostgymnasium.