Sikkerhedsprocedure kitesurf
Ansvarlige ledere:
Oure Efterskole
Forstander Carsten Petersen, tlf. 23 34 70 20
Oure Højskole/ Oure Sommerkurser
Forstander Jasper Gramkow Mortensen, tlf. 23 34 70 43
Oure Kostgymnasium
Vicerektor Johnny V Johansen, tlf. 61 62 93 47
Der undervises i kitesurfing med kitesurfingdrager, der kun kan betjenes af 1 person af gangen, men som evt. kan trække yderligere personer. Der kan undervises med og uden board. Der undervises i sikkerhed og metodik ift at lære at styre kiten og komme op på boardet efter. Sikkerhedsinstruksen er ikke gældende for undervisning med trainerkites på land. Dansk Sejlunions retningslinjer og normer for kitesurfundervisning følges.
DS retningslinjer
- Eleverne iføres altid neoprendragt efter vandtemperatur, trapez, vest og hjelm
- Undervisere er i vandet altid iført neoprene, vest og trapez.
- Der udfyldes standardtilmeldingsskema for alle elever.
- Ved afsluttet forløb evalueres elevernes niveau skriftligt via enten ds-evalueringsskema eller diplomet.
- Frem til eleven opfylder kravene for diplom 1 undervises der med maks 2 kites i luften pr. instruktør. Kite nummer 2 sættes dog først i luften, når 2 elever mestrer pkt. 1, 3 og 5 fra diplomat.
- Ved kurser der sælges som DS-kurser benyttes kun instruktørere som er uddannet af Dansk Sejlunion
Som tilføjelse til DS’ retningslinjer kan der undervises med op til 6 kites pr. underviser når eleverne mestrer færdighederne i diplom 1, medmindre der er tale om elever med højt niveau.
Spot og forhold
Der undervises kun i dagslys, hvor vandtemperaturen er over 6 grader og ved kyster hvor forholdene passer til elevernes niveau. Der undervises med kites tilpasset vindstyrken, elevernes færdigheder og vægt. Der undervises kun i behørig sikkerhedsafstand til kysten samt farlige objekter, og ikke hvor vinden blæser mod åbent hav.. Strømforhold vurderes lokalt ift spot og risiko
Risici
- Vinden skifter retning og blæser mod åbent hav - kites tages ned med det samme
- Tegn som indikerer vejrskifte herunder torden som kommer nærmere - underviser opserverer vejrændring og kites tages ned i god tid ved risiko.
- Hvis en kursist driver til havs, bjærges kursist, og evt. kite, hvis muligt, ellers underrettes 112.
- Kursist trækkes mod sin vilje på land eller vand og udløser ikke sikkerhedssystemet på kiten – Eleven frigøres fra kiten eller kiten standses.
Sikkerhedsforstaltninger
Gpskoordinater, sikkerhedsinstruks og deltagerliste skal være tilgængelige for elever og undervisere. Disse placeres i forruden på bilen/bussen.
Underviserne skal være bekendt med vejrudsigten hele dagen. Der medbringes telefon. Der afholdes altid et skippermøde med eleverne med henblik på spot, forhold og organisation før aktiviteter på vandet indledes.
Udstyr
Der undervises med kitesurfing drager som eleverne kan frigøre sig fra. Øvedrager, der ikke spændes i trapzen, og boards, kan være af ældre dato. Udstyr og beklædning skal generelt være sikkerhedsmæssigt forsvarlige, og tilpasset forholdene.
Redningsprocedure i tilfælde af ulykke af alvorlig karakter
- Ulykken standses f.eks. ved
- Frigøre den nødstedte fra kiten
- Bjerge den nødstedte
- 112 alarmeres (gps koordinater eller redningsskiltsnummer oplyses)
- Livreddende førstehjælp gives, hvis nødvendigt.
- Redderen (forstanderen/lederen) kontaktes og denne tager kontakt til pårørende mm.
Besluttet af Skoleledelsen, Skolerne i Oure Sport & Performing Arts, 21. juni 2016.