Nyhed

Rejse til Kenya: Et nyt perspektiv for gymnasieelever

16. marts 2023

Image Article Kostgym Kenya 2

20 elever fra Oure Kostgymnasium har besøgt deres venskabsklasser i Kenya. Besøget har givet de danske elever et nyt syn på hverdagen hjemme på Sydfyn.

Kan du studere i 30 graders varme? Kan du præsentere dig selv foran 2.000 elever? Og hvor gode er de egentlig til håndbold i Afrika?

Disse, og mange andre spørgsmål, fik 20 elever og to lærere svar på da de skiftede marken i Oure ud med Alliance High School og Alliance Girls High School i Nairobi, Kenya, i en uge.

Besøget i Kenya er et led i det samarbejde, som Skolerne i Oure og især Oure Kostgymnasium i mange år har haft med de to skoler i Kenya. I efteråret var kenyanerne på besøg på Oure Kostgymnasium og i forrige uge var tiden kommet til, at gymnasieeleverne fra Sydfyn tog turen den anden vej.

Full Screen Kostgym Kenya 2

Gensynsglæde

Gensynsglæden var stor da eleverne så hinanden igen. På den korte tid de har kendt hinanden, er der blevet knyttet meget stærke bånd, fortæller gymnasieelev Christian Nymand Kjær Madsen fra 2.G.

Vi har virkelig fået nogle fede venskaber. Vi klikker bare som om vi har kendt hinanden i mange år. Det er ret vildt, at man så hurtigt er blevet tæt knyttet. Jeg føler virkelig det er venskaber for livet, vi har fået”.

Det fortæller Christian, der sammen med en ven fra Oure allerede har lavet planer med flere af eleverne fra Kenya om, at de til sommer skal besøge hinanden igen.

Full Screen Kostgym Kenya 3

Et perspektiv på ens eget liv

I løbet af ugen i Kenya fulgte eleverne fra Oure en del af undervisningen sammen med deres kenyanske buddies. De deltog både i engelsk, fysik og swahili, og blev vist rundt på skolen og fik et indblik i, hvordan det er at bo på en skole i Kenya, hvor forholdene er noget anderledes end i Danmark. Christian var forberedt på forskellene, men var alligevel overrasket over, hvor meget hårdere det er at være gymnasieelev i Kenya.

For det første er deres boforhold jo slet ikke som vores. De bor 4 mand sammen på meget få kvadratmeter og er 30 om at dele et toilet. Og så er skolegangen helt anderledes. De står op kl. 4.45 og forbereder sig til skolen. Så har de et morgenmodul inden de spiser morgenmad og så tilbage i skolen indtil sidst på eftermiddagen og derefter er der lektier igen til sen aften. De lever og ånder for at gå i skole, og mange af dem kommer fra familier, hvis livseksistens baseres på, at børnene får en god uddannelse. Så der er en vild disciplin hos dem i forhold til os danske unge”, fortæller han. 

Kulturforskellene og de refleksioner det sætter i gang, er også noget af det, som underviser Peter Christian Eriksen, der var med på turen, fremhæver som et af de vigtigste outputs.

På Oure Kostgymnasium har vi jo bl.a. som mål at uddanne verdensborgere, og sådan en tur sætter virkelig det mål i relief. Én ting er at rejse med en gruppe til et andet kontinent, men at skulle klare sig i en meget anderledes kultur med ekstrem ulighed og den vildeste natur, giver eleverne et perspektiv på verden, som skolen ikke kan til hverdag”, fortæller han.

Full Screen Kostgym Kenya 4

Store kulturforskelle

På turen var der også tid til at opleve den overvældende afrikanske natur på mountainbike, såvel som sightseeing på et smykkeværksted, et Masai-marked, den katolske katedral i Nairobi, og på Karen Blixens legendariske farm.

Det var dog især tiden på skolen og de private besøg hos de kenyanske elever, som virkelig satte sig i de danske elevers bevidsthed og har givet stof til eftertanke. Det fortæller Christian efter han er kommet hjem. 

Man føler sig jo vildt privilegeret over at bo i et land som Danmark, hvor alt bare bliver serveret. Det sætter tingene i perspektiv, at der er unge på min egen alder, der hver dag lever med 4-5 timers søvn og så mange timers skole og lektier”, fortæller han og fortsætter:

Det lyder jo vildt, at de lever og klarer sig med de vilkår, men der er ikke en eneste, der brokker sig. Hvor vi herhjemme brokker os, hvis vi får fri fem minutter senere en enkelt dag. Så der var mange af os, der fik et chok og blev mere opmærksomme på, hvor godt vi har det og at vi nok burde sætte lidt mere pris på det”, lyder det fra den unge gymnasieelev.

Og forresten er de slet ikke så dårlige til håndbold i Afrika, men Oure vandt dog 31-25