Nyhed

Håndboldspillende verdensborgere mødes på Oure

12. oktober 2021

Image Article Efterskole Kostgymnasium Slovenien

På Oure står der Verdensborger på skoleskemaet. Det foregår ikke kun i klasseværelset, men også i hallen, hvor passionen for håndbold samler spillere fra Oure og den slovenske klub Celje.

Alle elever på Oure stifter bekendtskab med verdensborgerbegrebet. For eleverne på Oure Efterskole og Oure Kostgymnasium er det en del af underundervisningen i klasseværelset, men det foregår også i andre arenaer – og i andre lande.

Oure Håndbold Akademi har de senere år samarbejdet med den slovenske klub Celje, hvor målet er, at de unge mennesker lærer af og med hinanden, i stedet for om hinanden. Passionen for håndbold er de fælles om, men de kommer fra helt forskellige kulturer og kan lære meget af hinanden.

En udvikling som håndboldspiller og som menneske

Corona har længe bremset samarbejdet med den slovenske klub, som dog er blevet holdt i gang med temauge om Slovenien på Oure Efterskole samt virtuel kontakt til klubben. For kort tid siden var det endelig muligt at krydse grænserne igen og 40 spillere fra Slovenien tog turen fra Celje til Oure. Et kulturmøde, som håndboldeleverne på både efterskole og kostgymnasium havde set frem til. Det fortæller efterskoleelev Rasmus Arvling Andreasen, som går i 10. klasse på håndboldlinjen.

”Jeg ser det som et virkelig godt samarbejde. Både at de kommer her og så den årlige studietur, hvor vi kommer til Slovenien og får lov til at træne med Celje. Det udvikler os både som håndboldspillere og som mennesker generelt fordi de har en helt anden kultur end vi har i Danmark”, lyder det fra håndboldspilleren, som bakkes op af kostgymnasieelev i 1.G Peter Nymann Kjær Madsen.

”Det kommer jo hurtigt til at handle meget om håndbold fordi det er det vi alle sammen går meget op i, men det handler bestemt også om at opleve de andres kultur. At møde nogen andre unge, som har en helt anden hverdag end en selv, gør at man kan blive inspireret og se tingene på en anden måde. Både på håndboldbanen og udenfor”, fortæller Peter.

Full Screen Efterskole I Dusseldorf 2 Nyhed

Meget mere end håndbold

På Skolerne i Oure er eleverne fælles om deres passion for enten sport eller performing arts. Der bliver brugt mange timer hver uge på håndbold, skuespil, adventure eller en af de mange andre linjer, der kan vælges. Det boglige rum vægtes ligeså højt som linjerne og her er verdensborgerbegrebet en hjørnesten. Derfor glæder det viceforstander og sportsleder Ulrik Bramsen Joensen, at samarbejdet med den slovenske håndboldklub giver eleverne så godt et udbytte.

”De her elever møder hinanden med håndbolden som afsæt, for det er de fælles om. I processen foregår der dog også alt muligt at end håndbold, som fx når vi har temauge om Slovenien senere på året, hvor der indgår undervisning i menneskerettigheder og humanisme. Eleverne vil blandt andet opleve et oplæg fra en tidligere fange fra en KZ-lejr i Bosnien. Når vores elever har fået sat ansigt på eleverne fra Slovenien, er det væsentligt nemmere for dem også at lære andet om kulturen end blot hvordan slovenerne bevæger sig på en håndboldbane, og det er ret fedt at opleve”, lyder det fra viceforstanderen.

Full Screen Efterskole Kostgymnasium Slovenien Nyhed

Hårdt arbejde kan slå talent

Under slovenernes besøg deltog både Celje- og Oure-spillerne i GOG Cup. Her fik de unge mennesker mulighed for at møde spillerne fra GOG og især ét møde satte sine spor hos en af de slovenske spillere, Vid Kačičnik.

”Det var rigtig fedt at møde spillerne fra GOG. Vi fik en god snak med Anders Zachariassen, som fortalte om sin karriere i Flensborg og hans internationale erfaringer indenfor håndbold. Han fortalte blandt andet, at hårdt arbejde kan slå talent”, fortæller den unge slovener.

Turen fra Celje til Oure tager ca. tyve timer med bus. Den lange tur har dog ikke afskrækket de slovenske spillere, som allerede glæder sig til at komme til Oure igen, fortæller Vid Kačičnik.

”Det var en lang tur til Danmark, men vi nød hvert et øjeblik. Vi fik nye venner, smagte en masse ny mad og fik spillet nogle gode kampe. Vi glæder os allerede til vi skal besøge Oure igen”, lyder det efter besøget.

Inden Oure tager imod Celje igen, går turen den anden vej. Til marts tager 130 håndboldspillere og 110 fodboldspillere fra Oure den lange vej i bus til Slovenien.