Nyhed

Leah sluttede fred med sin krop på højskolen

30. maj 2022

Image Article Højskole Dans Hauge Foto

Foto: Hauge Foto

På et højskoleophold fandt Leah tid og rum til et længe ventet opgør med sin krop. Hun havde aldrig overvejet, at det var det, hendes højskoleophold også skulle bruges til.

Egentlig tog hun på højskole for at danse og få et afbræk i hverdagen. Hun havde ikke i sin vildeste fantasi regnet med, at hun ville tage derfra med et helt nyt syn på sin egen krop og en ro, som hun glæder sig til at tage med ud i verden.

Et sted, hvor man konstant får kastet sine følelser i hovedet. Sådan beskriver Leah sit højskoleophold. Hun siger det med den største varme og kærlighed, for det har hjulpet hende med at finde ud af, hvordan hun skal tackle de mange følelser, der er i hendes krop. Også de negative.

”Vi taler meget om vores følelser – både lærere og elever imellem. I starten af min tid på Oure, kunne jeg hurtigt komme ind i en tankespiral, hvis jeg fik en negativ tanke. Nu er jeg blevet langt bedre til at registrere, at en negativ tanke kommer, men ikke lade mig gå på af den. Den skal ikke styre mit humør”, fortæller hun.

Full Screen Højskole Dans Leah

En fordybelsesdag satte gang i tankerne

Leah mener, at højskolen er et godt sted at øve sig i at håndtere sine tanker og følelser. Både fordi man har tid og rum til det, men også fordi man ved, at man bliver grebet af menneskene omkring en. Netop derfor har hun dykket meget ned i, hvordan hun egentlig har det og hvordan hun ser sig selv.

”Det er fedt at lære sig selv bedre at kende! Det er fedt at være bevidst omkring, hvorfor man bliver ked af det, hvorfor man reagerer som man gør og hvordan man danner relationer til andre mennesker”, fortæller Leah, der ligesom sine andre højskolevenner fik stillet en opgave i slutningen af deres ophold. De skulle fordybe sig i minimum seks timer i et valgfrit emne. Nogle elever valgte at klippe julepynt, andre at udfordre sig selv fysisk, mens Leah gik en helt anden vej.

Hun besluttede sig for at tage et opgør med sin egen krop. En krop, som hun i mange år har tænkt mange negative tanker omkring. En krop hun har været sur på og som hun har gemt væk. På trods af, at hun godt kan se, at hendes krop er helt ”normal”, når hun sammenligner den med andre unge kvinder.

Hun havde høje forventninger, da hun skulle formulere formålet med projektet.

”Jeg ville se, forstå og acceptere min krop. Jeg vidste godt, at det ikke ville ske på én dag, men jeg ville sætte en proces i gang og se hvor langt jeg kunne nå, for det kan ikke passe, at jeg skal have en dårlig dag på stranden, fordi jeg ikke føler jeg kan sidde ned, fordi jeg er sur på min mave. Min krop skal ikke være en stopklods for, hvor sjovt jeg skal have det, og jeg vil ikke gå og spilde mine tanker på at bekymre mig om min krop længere. Min krop skal bare sættes fri. Og det var det, jeg gerne ville have ud af det her projekt”, fortæller Leah et par uger efter fordybelsesdagen.

Leah gik i spejlsalen, hvor hun har tilbragt utallige timer med at danse under sit højskoleophold. Hun stillede sig i undertøj og begyndte at fotografere sig selv. Og da hun fik printet billederne ud, begyndte en proces i hende.

”Lige i starten havde jeg lyst til at kigge væk. Men jo mere jeg studerede billederne og talte om dem med mine lærere og højskolevenner, jo mere accepterede jeg dem. Jeg begyndte at se min krop som én krop, i stedet for at dele den op i ”grim mave”, ”pæne ben” osv. Det var helt vildt grænseoverskridende at vise dem til de andre på højskolen, men det blev nemmere hen af vejen”, fortæller hun.

Full Screen Højskole Skarø Fællesskab

Du er ikke alene

Leah kunne godt have holdt projektet og billederne for sig selv, men det var vigtigt for hende at vise det til de andre – både for at starte en debat omkring, hvordan vi ser på vores kroppe, men også for, at det blev mere virkeligt for hende selv. Hun blev heldigvis taget godt imod.

”De andre synes det var fedt, at nogen tog hul på den her snak, for der er tydeligvis et behov. Da jeg viste billederne og vi snakkede om det på danseholdet, var det meget tydeligt, at ingen faktisk havde det ret godt med deres egen krop”, fortæller hun.

Leah havde aldrig troet, at hun skulle lave sådan et projekt, inden hun kom på højskole, men hun er glad for, at hun tog springet.

”Det har virkelig været fedt at komme her og for første gang føle, at jeg har gjort et ægte forsøg på at slutte fred med min egen krop. Jeg er blevet skubbet og udfordret på den helt rigtige måde, og jeg tror det er det, højskole kan. Jeg har fået mulighed for at lære mig selv meget bedre at kende – og ikke på en tvungen måde, men på en sjov og naturlig måde”, siger hun, inden hun slutter af.

”Jeg har fået meget mere ud af opholdet end jeg nogensinde troede jeg kunne få. Der er altid noget nyt at tage hul på, så jeg ved ikke om jeg nogensinde vil føle, at jeg er ”færdig” med højskolen, men efter at have været her et år, er jeg klar til at tage andre steder hen med den ro, jeg har fundet her”.

Full Screen Højskole Dans Forestilling Marie Brandt

Drømmer du også om et højskoleophold?

Der er stadig ledige pladser på Oure Højskole med opstart i august. Læs mere og tilmeld dig her.