Oure Kostgymnasium forventer, at vores elever orienterer sig grundigt i nedenstående sæt af værdier og regler.
Fællesskab og respekt for hinanden
Overordnet er det skolens klare forventning, at elever på Oure Kostgymnasium udviser en adfærd, der er præget af gensidig hensyntagen, hjælpsomhed og respekt for kammerater, ansatte og skolen. Eleven indgår i et forpligtende fællesskab med de rettigheder og pligter, det medfører.
Vi arbejder ud fra respekt for hinanden, dialog og deltagelse i det forpligtende fællesskab og accepterer ikke mobning.
Vi anerkender hinanden, respekterer hinandens ting og accepterer hverken tyveri, vold eller hærværk.
Vi bruger de sociale medier, internet og mobiltelefoner med omtanke og respekt for andre. Derfor accepterer vi ikke misbrug af disse medier.
Det er endvidere skolens forventning at eleverne, når de på studieture mv. er uden for skolens område, udviser en tilsvarende adfærd over for andre.
Se i øvrigt skolens samværspolitik
Deltagelse i undervisningen
Eleverne har pligt til at deltage aktivt i undervisningen.
Det vil sige at eleverne har pligt til:
Generelt har eleverne pligt til umiddelbart og loyalt at efterfølge de konkrete anvisninger, som institutionen giver dem for at opretholde eller genoprette god orden på institutionen, uanset om anvisningerne gives mundtligt eller skriftligt.
Skriftlige opgaver
Eleverne har pligt til at aflevere skriftlige opgaver til tiden. Opgaverne skal kunne godkendes m.h.t. omfang og kvalitet. Det betyder, at eleven skal have ydet en indsats for at løse opgaverne, og eleven skal selv have udarbejdet opgaven. At aflevere andres arbejde helt eller delvist som sit eget opfattes som snyd. Gengivelse af hele tekster eller tekstuddrag uden kildeangivelse kan ligeledes opfattes som snyd.
Snyd med skriftlige opgaver kan give en mundtlig eller skriftlig advarsel, afhængig af omstændighederne. Gentagne tilfælde af snyd giver en skriftlig advarsel eller fortabelse af retten til at gå til eksamen i det pågældende fag. En advarsel over for en elev, der har begået, medvirket eller tilskyndet til snyd og lignende uretmæssig adfærd vil normalt blive stående hele elevens gymnasieforløb (dvs. blive overført til det eller de næste skoleår). I yderste konsekvens kan snyd føre til bortvisning.
It-udstyr og skærmpolitik
Det er elevernes ansvar at have adgang til egen bærbar computer med kamera, højtaler og mikrofon samt hovedtelefoner, og at det nævnte udstyr er fuldt funktionsdygtigt.
Rammer for brug af digitale devices i forbindelse med stx-undervisningen (Gældende fra 1. august 2024 for 1.g og 2.g.)
1. Skærme (mobiltelefoner og/eller computere) må altid anvendes til faglige/læringsmæssige formål, hvis læreren initierer eller godkender det.*
2. Undervisningen begynder uden skærme: Computerne skal være lukkede, og mobiltelefoner samles ind af læreren ved undervisningsmodulets begyndelse. Mobiltelefoner udleveres igen ved modulets afslutning, eller hvis de skal bruges til fælles undervisningsformål (ikke i forbindelse med eventuelle korte, uofficielle pauser og skift i løbet af modulet).
*Såfremt en elev bruger hjælpemidler på computer pga. ordblindhed, må computeren i
udgangspunktet altid anvendes til dette, når først lærer og elev en gang har haft en samtale om det.
Fravær
Elevernes tilstedeværelse registreres i udgangspunktet ved starten af hvert undervisningsmodul.
Den enkelte elev har adgang til at følge registreringen af sit eget fravær og skal afgive årsager til fraværet. Dette foregår i det studieadministrative system Lectio.
Der er i de gymnasiale uddannelser ingen ”ret” til fravær og dermed ingen godkendte grunde til fravær. Deltagelse i de fastlagte elevrådsmøder er dog sidestillet med deltagelse i undervisningen og registreres ikke som fravær. Mødernes tidsmæssige placering og udstrækning skal dog være aftalt med ledelsen.
Manglende eller ikke rettidigt afleverede opgaver registreres løbende.
Registreringen af en elevs fravær gælder som udgangspunkt for et skoleår ad gangen, men i særlige tilfælde kan en skriftlig advarsel i forbindelse med fravær givet i 1. eller 2.g overføres til det kommende skoleår.
Planlagt fravær skal meddeles skriftligt i god tid. Ved sygdom af kortere varighed meddeles fraværsårsagen straks ved sygdommens ophør i Lectio. Sygdom af længere varighed (mere end en uge) meddeles skolens kontor (fx mail eller lectiobesked) med en orientering om forventet tilbagekomst.
Lægeerklæring kan kræves ved hyppige sygdomsperioder eller ved sygdom, der varer mere end en uge. Det er eleven, der betaler for lægeerklæringen. I tilfælde af sygdom ved prøver forbeholder skolen sig ret til at bede om en lægeerklæring.
Hvis en elev er fraværende fx pga. sygdom, har eleven selv pligt til at orientere sig om klassens arbejde.
Hvis man udebliver fra terminsprøver eller årsprøver af anden årsag end dokumenteret sygdom, kan følgen være en skriftlig advarsel evt. ledsaget af sanktioner, jf. bekendtgørelse om studie- og ordensregler m.v. i de gymnasiale uddannelser §6.
Sanktioner ved overtrædelse af reglerne på stx-området
Den enkelte elevs tilstedeværelse følges af skolens administration, elevens klasselærer og ledelsen, og der lægges vægt på en hurtig indgriben, hvis en elev har for mange forsømmelser.
Hvis skolens ledelse skønner, at en elev ikke overholder studie- og ordensreglerne, kan en af de følgende sanktioner iværksættes, jf. bekendtgørelse om studie- og ordensregler m.v. i de gymnasiale uddannelser §6:
Skolen forbeholder sig ret til at gøre iværksættelsen af en sanktion betinget af, at eleven ikke igen overtræder skolens studie- og ordensregler, eventuelt i en nærmere fastsat periode. Der kan evt. fastsættes nærmere vilkår for en betinget sanktion, som er pædagogisk begrundet, for eksempel:
Som hovedregel gives eleven en skriftlig advarsel, inden der evt. skrides til sanktion. Dette kan skolen i særligt alvorlige tilfælde eller i gentagelsestilfælde fravige.
For hver af de nævnte sanktioner gælder, at hvis eleven er under 18 år, orienteres indehaveren af forældremyndigheden, dels om overtrædelsens omfang, dels om skolens påtænkte reaktion. Dette gælder også for elever over 18 år, hvor skolen har kontakttilladelse. I forbindelse med håndtering af en sag kan skolen hjemsende en elev midlertidigt, hvis det skønnes nødvendigt for at opretholde ro og orden eller for at få bedre betingelser for sagsbehandlingen.
Hertil kommer, at eleven i tilfælde af utilstrækkelig studieaktivitet uden forudgående varsel kan miste retten til at modtage Statens Uddannelsesstøtte ifølge bekendtgørelsen om SU.
Eksamen
Skolen udsender via Lectio en skriftlig orientering om retningslinjer og regler for eksamen til alle elever. Eleverne har pligt til at sætte sig ind i disse regler og i de retningslinjer, skolen udarbejder.
Elever skal i forbindelse med eksamener være særlige opmærksomme på - før, under og efter eksamen - også at følge personalets mundtlige anvisninger.
Oprykning til næste klasse
En elev har krav på oprykning til næste klasse, når det uvægtede gennemsnit af standpunktskarakterer, prøvekarakterer og karakterer for større skriftlige opgaver er mindst 02, og når eleven har aflagt de krævede prøver ved skoleårets afslutning.
Hvis en elev ikke har opnået mindst 02 i gennemsnit af ovennævnte karakterer ved et skoleårs afslutning, kan eleven nægtes oprykning til næste klasse, hvis det skønnes, at eleven på baggrund af den løbende evaluering ikke har fået tilstrækkeligt udbytte af undervisningen på det pågældende klassetrin. En elev, skolen ikke agter at rykke op, har mulighed for at udtale sig før den endelige beslutning træffes af skolens ledelse.
En elev, der nægtes oprykning, kan efter skolens ledelses godkendelse få ret til at gå det pågældende klassetrin om én gang. En elev, der nægtes oprykning for anden gang, udmeldes af skolen.
Klager
Elever (og forældre, hvis eleven er under 18 år) kan klage over skolens afgørelse mht. sanktioner i forbindelse med studie- og ordensreglerne eller mht. oprykning. Klagen indgives inden to uger efter afgørelsen, stiles til Børne- og Undervisningsministeriet og afleveres skriftligt til skolens rektor, der videresender klagen sammen med sin egen udtalelse i sagen. Før videresendelse skal rektor give eleven (forældrene) mulighed for at kommentere rektors udtalelse. Dette skal ske inden for en uge.
En skriftlig advarsel opfattes ikke som en sanktion og kan derfor ikke give anledning til klage.
Link til Bekendtgørelse om studie- og ordensregler
Aktiv deltagelse
Elever har pligt til
Boområderne
Fællesrum i boområderne er for alle og benyttes med respekt for hinanden. Der er køleskab, elkedel, ovn mm. i alle boområder, og pga. brandfare, energiforbrug og pladsmangel må eleverne ikke have køleskabe og andet køkkenudstyr på værelserne.
Ro om natten
I alle boområder skal der være ro når klokken er 22.30. I tilfælde af uro kontaktes vagthavende huslærere eller nattevagt.
For eleverne i 1.g gælder, at når huslæreren/nattevagten har afsluttet ”godnatrunden” omkring kl. 23, skal alle elever være på deres egne værelser.
Rusmidler
For eleverne i 1.g er der forbud mod indtagelse og besiddelse af alkohol. Undtaget herfra er nogle få officielle fester, hvor skolen eksplicit har givet årgangen tilladelse til at indtage en begrænset mængde alkohol.
For elever i 2. og 3.g gælder, at man ikke må drikke sig beruset dagen før en skoledag. Det gælder også i forbindelse med weekendundervisning og alle former for skolerejser og -aktiviteter.
For samtlige elever er der totalt forbud mod alle former for euforiserende stoffer og dopingpræparater. Dette gælder ikke blot på skolen, men også på studieture, til stævner og på rejser til og fra skolen i forbindelse med weekender og ferier. Eleverne må ikke møde op efter ferie eller weekend og være påvirkede. Skolen forbeholder sig ret til at teste en elev, hvis vi er bekymrede for, at den pågældende har indtaget et eller flere stoffer. Modsætter eleven sig en test, melder vedkommende sig dermed ud af kostskolen.
Det er ikke tilladt for elever og ansatte at indtage nogen former for tobak, herunder snus på Oure Kostgymnasium.
Det er ligeledes forbudt at opbevare, købe eller sælge snus og tobak på Oure Kostgymnasium.
Anvisninger fra skolens ansatte
Elever skal til enhver tid følge henstillinger fra skolens ansatte i konkrete situationer, når de gives for at opretholde eller genoprette god ro og orden på skolen.
Sanktioner ved brud på reglerne
Elever, som ikke overholder ovenstående ordensregler eller i øvrigt bryder indgåede aftaler, kan imødese en konsekvent reaktion fra skolens side. En overtrædelse af reglerne kan efter ledelsens vurdering medføre sanktioner (fx advarsel) og evt. bortvisning fra Oure Kostgymnasium. I tilfælde af særligt grove overtrædelser kan rektor skride til bortvisning uden forudgående advarsel. Eventuelle konsekvenser vil bero på et individuelt skøn, som baserer sig på den enkelte elevs forudsætninger og ledelsens tillid til elevens vilje til at forbedre sig og overholde reglerne. Overtrædelser af samme type kan således medføre forskellige konsekvenser. Ved grove overtrædelser af reglerne bliver forældrene altid inddraget, når eleven er under 18 år.
Revideret januar 2024
TILMELDING KOSTGYMNASIUM