Nyhed

Fra Ærø til Oure

25. januar 2023

Image Article Fodbold Debbie

Da Debbie stod overfor valget om ungdomsuddannelse, blev særligt én ting afgørende for hendes beslutning. På Oure Kostgymnasium kunne hun fortsætte sin passion for fodbold, uden at gå på kompromis med skolen og det sociale liv.

Når de unge ærøboere skal videre fra folkeskolen, er der mange overvejelser de skal igennem. Skal de blive på øen og tage HF? Skal de bo på ”Ærøkollegiet” i Svendborg, mens de tager en STX, HHX eller en erhvervsuddannelse? Eller skal de som Debbie Simone Korup Clausen vælge et kostgymnasium

For Debbie var flere muligheder i spil, men til sidst var det egentlig ikke så svært.

”Da jeg først havde besluttet mig for STX fremfor HHX, var det et ret nemt valg. Oure gav mest mening for mig, fordi jeg spillede fodbold og kunne godt lide at spille fodbold. Så hvis jeg skulle have tid til at fortsætte med at spille, var det egentlig kun Oure, der var oplagt til det, fordi her er alt samlet samme sted, og fodbolden er en del af skemaet”.

Sådan fortæller Debbie, der nu går i 2.G, og sætter pris på, at hverdagen er sat i system med tid til både skole, fodbold og alt det sociale, som et kostgymnasium rummer.

En blød overgang fra mors kødgryder

Selvom fodbolden havde afgørende betydning for Debbies valg, var der også en anden faktor, der spillede ind. Nemlig, at det var en blødere overgang fra fars og mors trygge rede end Debbie forudså, at det ville blive på kollegiet.

”På kollegiet skal mine venner fra Ærø jo klare sig selv. Det var ikke lige en situation, jeg følte, at jeg var klar på, da jeg skulle væk fra øen. Det er meget ansvar at få lagt på sig, når man har været vant til at bo hjemme ved mor og far, og så lige pludselig skal stå for alting selv”, fortæller Debbie, der seks gange om dagen får serveret mad i gymnasiets spisehus.

Debbie ligger heller ikke skjul på, at det betød meget for hendes mor, at hun valgte et kostgymnasium i stedet for en uddannelse, hvor ”Ærøkollegiet” ville blive hendes hjem.

”Ligesom mig, tror jeg også hun synes det var lidt overvældende, hvis jeg skulle stå for alting selv. Og så ville hun også gerne være sikker på, at jeg fik noget ordentlig kost og ikke kun levede af toast”, griner Debbie.

På Ærø kender vi alle hinanden

Selvom Debbie blev hjulpet godt på vej af en struktureret hverdag og seks måltider om dagen, var det noget af en omvæltning at forlade øen.

”Jeg kommer jo fra et sted, hvor alle kender alle, men her på Oure kendte jeg ikke et øje, så det var da noget af en omvæltning. Men hurtigt blev det jo hverdag med rutiner og man lærte hurtigt folk at kende”, fortæller Debbie, der stadig ses rigtig meget med sine venner fra barndommen og ungdommen på Ærø. Noget hun sætter stor pris på og som hun var spændt om kunne bevares, da hun valgte Oure fremfor det mere traditionelle valg med kollegiet i Svendborg.

”For mig er det vigtigt, at jeg stadig har kontakt med mine barndomsvenner, da vi jo har brugt så meget tid sammen inden vi tog "væk" fra øen. Så det betyder rigtig meget for mig, at jeg, til trods for, at jeg har valgt et andet sted end størstedelen af mine venner fra Ærø, stadig ses meget med dem”, fortæller hun.

Udover vennerne fra Ærø, er der kommet mange nye til på Oure. Debbie er en del af fodboldlinjen, som er en af de mindre linjer på kostgymnasiet. Det gør ikke noget, at der er færre at forholde sig til, hvis du spørger Debbie.

”Vi er noget færre end vi var sidste år og det kan man virkelig mærke, for man får et helt specielt forhold, når man ikke er så mange. Man bliver mere tætte og knyttede til folk”, fortæller hun.

Online informationsmøde

Hvis du vil høre mere om Oure Kostgymnasium og de muligheder, der er for at blive student mens du spiller fodbold, musik, sejler, danser eller noget andet, kan du deltage i et online informationsmøde tirsdag d. 7. marts kl. 17-18. Læs mere her.