Event

Udstilling på Kvindernes Kampdag: Breaking the Silence

Dato: 08. mar. 2024

Tidspunkt: kl. 15:00 - kl. 17:00

Sted: Oure Højskole, Vejstruplund 18, 5882 Vejstrup

Breaking The Silence

Kom og oplev maleriudstillingen Breaking the Silence på kvindernes internationale kampdag

Den 8. marts er kvindernes internationale kampdag. En dag, der står i ligestillingens tegn og en anledning til at kaste lys over kvinder, hvis rettigheder længe har været underkastet mørket. Det gør vi ved at lancere maleriudstillingen Breaking the Silence på Oure Højskole.
Mange kvinder over hele kloden lever stadig i mandens skygge. Det gælder ikke mindst for en bestemt gruppe af kvinder, nemlig Yazidierne, som tilhører et mindretal i Irak som er blevet forfulgt af Islamisk Stat. Og det er netop de kvinder, dette 8. marts-event handler om.
Kvinderne har efter mange år i terrorgruppens fangenskab malet portrætter af sig selv som en terapiform for at overkomme traumatiske overgreb fra IS. Det resulterede i 37 både håbefulde og ulykkelige malerier, der er skabt af 37 kvinder. De skal se dagens lys den 8. marts i foyeren på Oure Højskole.
Udstillingen er gratis og kræver ingen betaling, men tryk gerne "deltager", så vi kan få en fornemmelse af, hvor mange gæster, vi får.
Malerierne vil pryde væggene på Oure Højskole indtil 30. april 2024.
Program
- Mission Øst byder velkommen
- Billedkunstner, Line Karlsen, præsenterer udstillingen af malerierne, hun har restaureret
- Gulla Khalaf fra Yazidi-Foreningen beretter om flugt og tortur fra Islamisk Stat i Irak
Mere om udstillingen
I mange år er kvinder, og særligt det forfulgte og undertrykte mindretal af yazidier i Irak, blevet taget som slaver af terrorbevægelsen Islamisk Stat. Utallige traumatiske oplevelser har sat sig som både mentale og fysiske ar hos kvinderne. Noget der rører os dybt i Mission Øst.
Derfor har vi hjulpet kvinderne med deres traumer på et krisecenter i Sinjar i Irak. En af behandlingsformerne går ud på at male sig selv. Da vi modtog det ene hjerteskærende selvportræt efter det andet, hvor kvinderne havde malet sig selv som fange i bure eller bundet med reb, skulle det frem i lyset. Det skulle verden se, tænkte vi, og derfor udstillede vi alle malerierne i Farum sidste år. Men til vores store forskrækkelse blev malerierne både stjålet, ødelagt og smidt i storskrald af en tilfældig forbipasserende.
Da hændelsen ramte medierne, henvendte billedkunstner Line Carlsen sig til os og ville restaurere malerierne kvit og frit. Hun syntes, at kvinderne på en måde havde været udsat for “et dobbelt overgreb”: Først de mange år i fangenskab hos Islamisk Stat og herefter de ødelagte selvportrætter, og det ville hun ikke være tilskuer til. Derfor kan vi i dag genudstille malerierne.
Udstillingen skal skabe opmærksomhed omkring det folkedrab på yazidierne, som Islamisk Stat står for i Irak.
Malerierne har for nyligt, den 16. februar været udstillet i Line Carlsens hjemby, Lundeborg på Fyn. Efter stor efterspørgsel fra vores følgere og deltagere til eventet, beslutter vi os nu for at gentage succesen og genudstille malerierne på Oure Højskole.