Nyhed
04. oktober 2022
Tidligere højskoleelev Isaac Christensen har været hele følelsesregistret igennem i sin tid på Oure Højskole. Mange af følelserne er han blevet klogere på, mens han sad i en kajak eller på en mountainbike. Læs hans historie her.
“Hvad med at tage på højskole?” spurgte Isaacs mor retorisk. Et par måneder senere stod han på Sydfyn omgivet af 120 andre unge mennesker.
“Jeg anede ikke hvad højskole var. Det eneste jeg havde hørt var højSKOLE og dét gad jeg bare ikke mere. Men højskole er alt andet en normal skole!”, fortæller Isaac Christensen om sin tid på Oure, hvor han i 18 måneder gik på linjen Adventure og blev instruktør i kajak, klatring og mountainbike.
Da Isaac trådte ind på højskolen tilbage i 2021 var alt nyt. Hans forventninger til de næste måneder var at lære en masse nye mennesker at kende og samtidig få smagt mere på dansk kultur og lære mere dansk, da han er vokset op i Kina og USA. Planen var at bruge fem måneder på højskole og så skulle Isaac i militæret. Han endte med at blive hængende på Sydfyn i lidt længere tid – faktisk i hele 18 måneder. Der var simpelthen for meget, der skulle prøves af.
Han husker tydeligt den første dag med linjeundervisning, hvor han var igennem hele følelsesregistret. Dagen stod på en times orienteringsløb og Isaac var både sur og frustreret fordi det var svært at finde vej og fordi han var i dårlig form, men følelsen af glæde da han kom i mål, var til at føle på og gav ham blod på tanden. I slutningen af sit højskoleophold endte han med at gennemføre et 24 timers adventure race – båret af alt det han havde lært på højskolen.
Udover at blive instruktør i kajak, klatring og mountainbike, og få en masse erfaring med adventure race, brugte Isaac sit højskoleophold på at lære sig selv bedre at kende. Blandt andet gennem mange, lange snakke med sin adventure-underviser Rasmus Carlo.
”Det har overrasket mig, hvor tæt et forhold jeg har fået til min underviser, hvor det jeg sætter mest pris på, er de snakke vi har udenom alt det faglige. Som fx min egen forståelse af mig selv, kærlighed, fremtidsdrømme og usikkerheder. Jeg har fået et større kendskab til mine følelser og er blevet bedre til at mærke, når jeg bliver sur, frustreret eller ked af det, samt hvad mit handlingsmønster er”, fortæller Isaac.
Rasmus Carlo deler Isaacs oplevelse af, at han har gennemgået en enorm udvikling i sin tid på Oure Højskole.
”Højskole er et sted, hvor vores elever får lov at mærke sig selv, og Isaacs dans med livet er jeg heldigvis en del af. Da han startede på Oure, mødte jeg en fyr med høj energi, der bare skulle have alt på livets buffet - uden egentlig at smage på det. Som månederne gik, oplevede jeg en fyr, der voksede - med mod, større selvværd og selvtillid og en indsigt i sit eget følelsesregister. I dag ser jeg en ung mand, der fortsat danser med livet fuld af engagement, glæde og opmærksomhed til det han vælger at smage på”, fortæller han og fortsætter:
”Jeg husker tydeligt den første gang vi snakkede om at vise, at man som mand er ked af det. Det var i en kajak ud for Thurø. Og første gang vi snakkede om at være sur og om det ville betyde, at andre så ikke kunne lide en mere. Det var i bilen på vej hjem fra mountainbike-undervisning. Og sådan er det på højskole. Man er sammen på en måde, der giver en lyst til at åbne op – også i en kajak eller i bilen på vej hjem fra træning”, lyder det fra Rasmus Carlo.
Isaac er nu startet som værnepligtig i militæret og tænker med varme tilbage på sin tid på Oure Højskole.
”Jeg nød at have en hverdag, hvor jeg boede sammen med alle mine venner og der var altid nogen, som var klar på at spille beachvolley, gå i krea, se film eller spille brætspil. Jeg har fået venner, som er meget forskellige og som har helt andre interesser end jeg selv, og det er faktisk dét, der gør det helt specielt”, fortæller han og fortsætter snakken om den personlige udvikling han har gennemgået i sin tid på højskole.
”Jeg lærte at have mere engagement og vedholdenhed. Og så har jeg lagt min illusion om, at jeg skal være perfekt til side, hvilket har givet mig mere selvtillid – fx i forhold til min danske sprog, som selvfølgelig er blevet bedre på højskolen, men som ikke behøver være perfekt. Derudover er jeg blevet bedre i sociale sammenhænge og læser situationer bedre i forhold til, at jeg enten kan have meget energi eller være helt udkørt”, fortæller han.
I militæret, hvor Isaac befinder sig nu, får han prøvet en masse af de ting af, som han har udviklet på højskolen. Både de faglige fra adventure-undervisningen og det sociale.
”Når vi møder udfordringer i militæret, har jeg oplevelser, jeg kan trække på fra højskolen, og jeg ved hvordan jeg skal agere i den gruppe af mennesker, jeg er en del af, samt hvordan jeg forholder mig til mine egne følelser. Mit overskud er større fordi jeg har en strategi for udfordringer ved at give den gas fra start og hurtigt finde ind i et flow. Jeg nyder, at det er hårdt, fordi jeg ved jeg lærer noget om mig selv og så ved jeg jo, at det går over på et tidspunkt”, fortæller han.
I militæret er han også blevet talsmand for hele sin deling, hvor han sikrer samarbejdet mellem sergenter og de værnepligtige. Det mener han ikke selv, at han ville være blevet, hvis han ikke havde været på højskole først.
”Dét at rumme mange mennesker, gå forrest og være en kulturbærer for, hvordan vi skal være sammen, har jeg lært på højskole. Samtidig er jeg selvsikker, når jeg skal stå foran delingen og snakke fordi jeg har prøvet det mange gange i mine instruktøruddannelser”, lyder det fra Isaac, som gerne vil give et råd med på vejen:
”Husk altid snacks. Snacks til dig selv og en pose slik til fællesskabet. Det kan hjælpe meget i en presset situation. Pas på fællesskabet omkring dig – så passer de også på dig”.
Vil du også prøve dig selv af med et højskoleophold?
Vi har stadig ledige pladser til opstart i januar 2023. Læs mere om Oures højskole.