Nyhed

Forældre til kostgymnasieelever: Giv de unge lov til at flyve fra reden

15. november 2023

Image Article Dimission Kostgymnasium

Thomas og Anette Taatø tøvede ikke, da deres børn kom hjem og foreslog en studentereksamen fra Oure Kostgymnasium. De mener, at de unge skal have lov til at stå på egne ben og prøve et mere selvstændigt liv af.

Da Thomas og Anette afleverede deres søn på Oure Efterskole, regnede de med, at de skulle hente ham igen efter et år. Det er nu fire år siden. I stedet for at vende hjem og starte på det lokale gymnasium, kom Rasmus hjem og spurgte sine forældre om han måtte blive på Sydfyn og starte på Oure Kostgymnasium. Et spørgsmål, der var overraskende nemt at sige ja til for forældrene. 

Vi havde egentlig ikke de store overvejelser, da Rasmus kom og forelagde os ideen, for vi vidste han havde det godt på efterskolen og var glad for at gå der. Der er mange forældre, der ikke forstår, at vi har givet vores børn lov til at tage af sted, men det er slet ikke noget vi tænker over, for de har det jo godt og de er glade”, fortæller far Thomas. 

Da lillesøster Julie to år efter kom med samme spørgsmål, var der heller ingen betænkeligheder hos forældreparret. Også selvom de denne gang vidste, hvad de gik ind til. 

Det er ikke et savn for mig, for jeg ved, at de har det godt og trives. Jeg er helt tryg ved, at de er på Oure”, fortæller mor Anette. 

Kvalitet fremfor kvantitet
At se sine børn flyve fra reden som 15-16-årige kan for mange forældre give en klump i halsen. Hvis du spørger Anette Taatø, er det en klump, forældrene skal arbejde på at få væk. 

Vi snakker med mange, hvor vi kan høre, at det er forældrene, der holder igen, fordi de ikke vil undvære deres børn. Men du mister ikke dine børn af, at de kommer et andet sted hen for at bo og gå i skole. Vi ville ikke se vores børn mere, hvis de boede hjemme, for så ville de være i skole, sammen med vennerne eller i sejlklubben. Når de er hjemme i weekenden nu, så er de rent faktisk hjemme, og vi har god tid til at være sammen”, fortæller hun, og bliver bakket op af sin ægtefælle. 

I gamle dage sendte man jo sine børn væk for at gå på kostskole, hvis de havde nogle udfordringer, der skulle tøjles, men det er jo ikke tilfældet i dag. Vi har ikke sendt dem væk. Det er et valg, de har taget, som vi har bakket 100 % op omkring. Og så nyder vi den kvalitetstid, vi har sammen, når de er hjemme i weekenderne”, fortæller Thomas. 

Et trinbræt til at blive mere selvstændig
Thomas og Anette oplever begge, at deres børn er blevet mere selvstændige i løbet af deres tid på Oure. For selvom der er masser af voksne omkring dem, er der meget frihed under ansvar, og det vokser de fleste under. 

Forældreparret oplever, at især sønnen Rasmus i 3.g ikke har brug for dem på samme måde, som han havde, inden han tog på Oure. En følelse de oplever mange forældre kan have svært ved at håndtere, fordi de ikke er klar til at give slip på de unge. For Anette handler det dog ikke om, hvor hendes børn er, men om, at de ved, hun er der, hvis de har brug for det. 

Vi forældre har jo ikke ejerskab over vores børn. Vi skal være mentorer for dem og hjælpe dem i livet, men man behøver ikke have sine børn hjemme på matriklen for at kunne hjælpe dem. De skal selv ud at stå på egne ben, og der synes jeg, det er et genialt trinbræt, der findes på Oure Kostgymnasium, hvor de stadig bliver passet på, men har meget frie rammer til at blive selvstændige”, fortæller hun. 

Det koster mindre end man tror
Når Thomas og Anette har forklaret venner og bekendte, at de er glade for ungernes valg og at det ikke er svært at undvære dem i hverdagen, kommer den næste bekymring hos de fleste forældre: Er det ikke meget dyrt? Til det plejer Anette at svare: Det går næsten i nul. 

Selvfølgelig er der et økonomisk aspekt, men når de får udeboende SU, betaler det jo ca. halvdelen. Og når jeg ser, hvor meget min dreng spiser og hvor lange bade han tager, ville det løbe godt op, hvis han boede hjemme. Oveni kommer der jo udgifter til de fritidsaktiviteter, de ville gå til herhjemme, som vi også sparer, mens de går på Oure. Så hvis man ikke regner skirejserne med, som jo er valgfri, går det næsten i nul”, fortæller hun og tilføjer: 

Selvom der er forbundet visse udgifter ved at have to børn gående på et kostgymnasium, skal man huske på, at det er en helt unik samlet pakke, de får. "Alt det de får på Oure, det kan de ikke få andre steder”, fortæller hun. 

En del af pakken er de mange timers linjeundervisning, som de unge hver uge har på skolen. Thomas og Anettes to børn har sejlads som linjefag. En sportsgren, som mange unge stopper med at dyrke, når de kommer i gymnasiet – simpelthen fordi der ikke er tid nok. 

Netop dette har også haft betydning for valget af Oure Kostgymnasium, hvis du spørger Thomas. 

Rigtig mange unge mister deres sejlads, når de når gymnasiet", så jeg er rigtig glad for, at vores børn kan bibeholde deres sejlads, mens de går på Oure. Det hele er jo lagt sammen i skemaet, så de kan nå det hele. Sådan er det ikke på det lokale gymnasium”, fortæller faren, der dog ærgrer sig over, at han ikke er med på vandet, når hans børn flere gange om ugen er ude at sejle. 

Selvom Thomas kan savne timerne på vandet med sine børn, har han kun et råd til forældre, der overvejer om Oure Kostgymnasium er det rigtige valg for deres børn. 

Mit råd til alle dem, der overvejer det, er at de bare skal gøre det. Prøv det af. Forældrene skal give slip og give de unge lov til at hoppe ud i det”.  

Vil du vide mere om Oure Kostgymnasium? 
Hvis du er interesseret i at høre mere om livet på et kostgymnasium, vores mange linjefag og det høje niveau i STX-undervisningen, kan du tilmelde dig Åbent Hus på følgende datoer: 

  • 25. november 2023
  • 13. januar 2024
  • 27. januar 2024

Læs mere om Åbent Hus her.