Nyhed

Man behøver ikke have landsholdsdrømme for at gå på Oure Kostgymnasium

15. november 2023

Image Article Kostgymnasium Vigga Ærø Klatring

Da Vigga Svane-Clausen fra Ærø skulle vælge gymnasium sidste år, var hun nervøs for om hun var sporty nok til at vælge Oure Kostgymnasium. Hun fandt hurtigt ud af, at stedet rummer meget mere end dem, der drømmer om landsholdet.

Vigga Svane-Clausen stod sidste år i samme situation som mange unge ærøboere står i lige nu: Hvor skal jeg hen efter sommerferien, når folkeskolen er forbi?

Vigga havde aldrig overvejet Oure Kostgymnasium som en mulighed, da hun troede, det kun var for håndboldspillere med landsholdsdrømme. Den forestilling blev dog gjort til skamme ved en uddannelsesaften på Ærø, hvor Viggas forældre blev præsenteret for Oure Kostgymnasium og de 8 forskellige linjefag, de unge kan vælge imellem. Da præsentationen nåede til linjefaget Adventure & Ski, spidsede forældrene øre og nysgerrigheden var vakt.

 ”Jeg går ikke mega meget op i én sportsgren, men jeg elsker at dyrke motion og bliver virkelig glad af at røre mig, så da jeg og mine forældre hørte om linjen Adventure & Ski, hvor jeg kunne få lov til at lave en masse forskelligt uden nødvendigvis at have en drøm om at komme på landsholdet i noget af det, blev jeg virkelig interesseret”, fortæller Vigga, der nu går i 1.g på Oure Kostgymnasium og har linjefagsundervisning 10-12 timer om ugen ved siden af sin STX-undervisning.

Image Article Vigga Kostgym 2

Inden opstarten på Oure var Vigga nervøs for om hun var sporty nok til at vælge Oure. En usikkerhed hun heldigvis hurtigt kunne lægge på hylden, da undervisningen gik i gang.

Jeg var ret bekymret for om jeg var ”god nok” til de ting vi skulle lave i linjeundervisningen, for jeg havde fx aldrig cyklet på mountainbike, så der var en frygt for, at alle var meget bedre end mig. Selvfølgelig vil der altid være nogen, der er bedre til noget end man selv er, men det er slet ikke noget problem. Vores undervisere er rigtig gode til at planlægge undervisningen, så alles niveauer bliver tilgodeset”, fortæller hun.

Skole, motion og god mad samlet på ét sted

Vigga forstår godt, at mange unge ærøboere vælger Svendborg Gymnasium og det kollegie, der følger med, fordi det er det valg, de fleste tager. For hende var det dog naturligt at gå en anden vej, fordi hun gerne ville noget mere end blot at tage en studentereksamen.

På Oure har du mulighed for at lave noget andet udover skolen, men uden, at det går ud over skolen. Det hele hænger sammen, det er samlet på samme sted og din sport indgår som en del af dit skema. Det synes jeg er en mega fed mulighed, og jeg synes det gør noget godt for min koncentration i STX-undervisningen, når jeg fx har haft Adventure om formiddagen, inden jeg skal ind til den boglige undervisning”, fortæller den unge ærøboer.

Image Article Vigga Kostgym 3
Image Article Kostgymnasium Vigga Ærø Klatring

Vigga er især glad for beslutningen om at vælge linjefaget Adventure & Ski, fordi det giver hende mulighed for at prøve en masse forskelligt af.

Vi svømmer, klatrer, cykler på mountainbike, står på paddleboard, styrketræner og alt muligt forskelligt. Så det bliver aldrig kedeligt, fordi vi prøver så meget forskelligt. Og så har vi bare nogle virkelig gode lærere, som er gode til at lave en fed undervisning for os og samle os på tværs af tre årgange”, lyder det fra Vigga, som også har en anden ting, hun sætter stor pris på: maden på Oure.

Min familie og jeg går meget op i mad, så det betød meget for mig og mine forældre, at jeg kunne få noget ordentlig og mad i de tre år skolen skal være mit hjem. Især når man dyrker så meget motion, som vi gør her, så er det vigtigt, at vi får noget mad med god energi, som samtidig er mega lækker”, fortæller Vigga.

Intet er som det plejer, når man flytter væk fra øen

At rykke teltpælene op i en tidlig alder, er et vilkår for unge ærøboere. Det er ikke altid en dans på roser at flytte hjemmefra i en tidlig alder, men Vigga har et godt råd til andre unge.

Man skal indstille sig på, at intet er som det plejer at være. Man skal helt sikkert vænne sig til en ny hverdag og måske sige til sig selv, at det er okay, at alting ikke er mega fedt fra første sekund. Man skal give sig selv lov til at falde til og lære de andre at kende. Det kommer heldigvis hurtigt på et sted som Oure, hvor vi bor sammen, træner sammen, spiser sammen og laver lektier sammen”, slutter Vigga af.

Image Article Vigga Kostgym 4
Image Article Kostgymnasium Dimision Studenterhue Fotograf Marie Brandt

Kom til uddannelsesaften på Ærø den 7. december

Hvis du er interesseret i at høre mere om mulighederne for at tage en STX på Oure Kostgymnasium, kan du høre meget mere til uddannelsesaftenen den 7. december på VUC.