Nyhed

Oure Højskole modtager 2 mio. kr. til bæredygtighedsprojekt fra Nordea-fonden

08. april 2024

Image Article Oures Have Drivhus

Højskolen vil forbinde natur, produktion og mennesker med en tre hektar stor køkkenhave og gøre bæredygtighed som vilkår til et folkeligt projekt.

Mange mennesker kender Skolerne i Oure for elitesport – især håndbold. Fremover vil eleverne dog få mere end harpiks på hænderne – de vil få jord under neglene. Og håb for fremtiden.

Oure Højskole har modtaget 2 millioner kroner fra Nordea-fonden, som skal bruges til at anlægge en tre hektar stor køkkenhave, som skal forsyne skolen med grøntsager – og samtidig gøre bæredygtighed til et vilkår for skolens elever og dermed kommende generationer. Et projekt, som skolens to ildsjæle Katrine Friis og Katrine Bach Hansen ser utrolig meget frem til.

Oure er stadig Oure og har samme DNA, som vi har haft i 35 år. Eleverne kommer ikke til at have mindre tid i håndboldhallen eller på mountainbiken, men haven bliver et ekstra ben at stå på, som kan være med til at udvide elevernes horisont for en anden verden”, fortæller højskolelærer Katrine Friis, som sammen med Katrine Bach Hansen, der de sidste 6 år har ejet den økologiske grøntsagsproduktion Øhave på Tåsinge, står i spidsen for Oures nye køkkenhave.

Image Article Katrine Og Katrine

Katrine Bach og Katrine Friis har gennem de sidste 4 år udviklet og kørt højskolefaget GRO, som handler om jordnær praksis og øget empati i en verden, der er svær at finde håb i. Ved siden af har Katrine Bach Hansen og Øhave leveret grøntsager til skolen og er i den forbindelse blevet indsluset i de tanker og drømme, der i mange af har floreret på højskolen og i spisehusene på de to andre skoler på Oure (Oure Efterskole og Oure Kostgymnasium).

Skolerne i Oure har været min største kunde lige siden Øhave startede i 2018 og skolerne har altid bakket op om de visioner Øhave er grundlagt ud fra - som blandt andet handler om ligevægt mellem naturen, økonomien og mennesket bag produktionen og om, at vi i fællesskab kan skabe forandringer. Køkkenerne på skolerne har længe både talt om og drømt om at skabe en have i institutionen, og i 2023 gik vi for alvor i gang med at realisere projektet”, fortæller Katrine Bach Hansen.

Højskolen som forbindelsesled mellem natur, produktion og menneske

Spisehusene på Oures tre skoler har i mange år haft fokus på bæredygtighed i køkkenet, hvor der produceres en million måltider om året til elever og medarbejdere.

Så hvorfor ikke bare fortsætte med at købe lokale, økologiske og bæredygtige råvarer til køkkenet? Hvorfor anlægge en stor køkkenhave på skolen?

For at tage ansvar og bidrage til elevernes trivsel, og for at bringe virkeligheden helt ind på skolen, så eleverne kan blive en større del af det.

Vi må se i øjnene, at de fremtidige generationer har brug for at træffe nogle andre valg end de seneste har gjort. Vi har 1.000 elever på tværs af de tre skoler, samt 3.000 sommerkursister hvert år, så alene vores størrelse gør, at vi har mulighed for at sætte et stort aftryk på de unge mennesker, der efter et halvt, et helt eller tre år forlader Oure og tager videre ud i verdenen. Vi vil gerne invitere virkeligheden ind på vores skole, så eleverne kan se, føle og opleve, hvordan vi sammen kan skabe forandringer for vores jord”, fortæller Katrine Friis, som mener, at vi som samfund er kommet for langt væk fra virkeligheden og at højskolen kan benyttes til at komme tættere på igen.

Førhen tog bønner på højskole for at blive dannet. Nu kan folk komme på højskole for at lære at dyrke grøntsager”, lyder det fra højskolelæreren.

Image Article Oures Have Mad Spisehus
Gro Bifag Image Article Kopi Min

Haven som redskab til at sikre øget trivsel

På Oure Højskole er der en tro på, at den nye køkkenhave kan være med til at øge trivslen blandt de unge, som er en del af en generation, hvor mental sundhed er et emne, der fylder meget. At få jord under neglene, mærke mulden og grøntsagerne, og få en bedre forståelse af bæredygtighed, kan være med til at give eleverne mening, håb og øget trivsel.

På Oure Højskole håber Katrine og Katrine, at de kan være med til at påvirke den unge generation i en positiv og håbefuld retning.

Det skaber ikke trivsel at se en film om bæredygtighed. Men det skaber trivsel, at de unge mennesker kommer med i haven og får redskaberne til at ændre og forbedre den måde vi producerer grøntsager på. Mennesker har brug for mere end klasseundervisning og sport. Vi har brug for at pleje vores mentale sundhed og det kan haven blandt andet være med til”, lyder det fra Katrine Bach Hansen, der ikke lægger skjul på, at den nye have er et eksperiment, hvor der skal afprøves forskellige dyrkningsmetoder.

Vi bilder ikke os selv ind, at vi har fundet en gyldne opskrift, som kommer til at redde vores jord, men vi tager et ansvar med det her projekt, hvor vi er klar til at eksperimentere og undersøge hvilke tiltag i produktionen af grøntsager, der har størst indvirkning, så vi kan gå den mest bæredygtige vej”, fortæller hun.

Alle er velkomne i haven

Den store køkkenhave kommer ikke kun til at gavne elever og medarbejdere på Skolerne i Oure. Planen er at åbne haven op for lokalsamfundet med events som fx havevandringer og fællesspisning i haven, og for nationale aktører og andre skoler, som står i samme overvejelser omkring bæredygtig grøntsagsproduktion, som Oure i mange år har gjort.

Der vil også på sigt blive bygget undervisningslokaler i haven, så eleverne på Oures tre skoler kan have en del af deres undervisning der og lave videnskabelige forsøg med jordprøver, fotosyntese og meget mere.

Læs mere om Oures Have her

Uddelingen er en del af projektet Vekselvirke, der er en fælles indsats fra Nordea-fonden og Folkehøjskolernes Forening. Her kan højskoler blandt andet søge midler til udvikling af nye fag og arrangementer eller til faciliteter, der bakker op om den grønne omstilling.

Læs mere om indsatsen her.

Image Article Tomater Grøntsager Mad