Nyhed

Oure Kostgymnasium: Et springbræt for udlandsdanskere til danske skolesystem

08. maj 2024

Image Article Nicolas Udlandsdanskere

Nicolas Mygind har boet i Argentina, Bolivia og USA, og har aldrig gået i dansk skole. Efter to år på Oure Kostgymnasium er hans danske blevet så godt, at han nu klar til universitetet i Danmark.

Nicolas er født i Danmark, men har boet i udlandet med sin danske far og argentinske mor stort set hele sit liv. Familien boede i Miami, da tanken om et dansk gymnasium pludselig opstod. Primært fordi Nicolas gerne ville læse på et dansk universitet, hvilket ikke er helt nemt, når man har gået på internationale skoler hele sit liv.

Familien valgte en sommercamp på Oure for at teste af om det ville være noget for Nicolas. Og det var det.

Det var virkelig sjovt at være på Oures sommercamp. Det gav en forsmag på, hvordan det er på skolen og på hvordan det er at bo sammen med andre unge, som man jo gør på et kostgymnasium. Så efter den sommer, var det egentlig ikke så svært at tage beslutningen om at skifte Miami ud med Oure”, fortæller Nicolas.

Stor støtte fra lærerne i opstartsperioden
Da Nicolas ankom til Oure Kostgymnasium i 2.G, var det med begrænsede kompetencer indenfor det skriftlige danske sprog. Det mundtlige dansk, som han taler med sin far, var på plads, men at skrive og læse på dansk, var sværere. Usikkerheden forsvandt dog hurtigt.

Det gik godt lige fra første dag. Jeg fik virkelig meget hjælp og støtte fra lærerne, og jeg fik nogle ekstra kurser i dansk, så jeg kunne komme op i gear, hvilket hjalp mig meget. Og så er der jo lektiecafé flere gange om ugen, hvor lærerne kan hjælpe. Og fordi vi alle sammen bor på skolen, sidder vi oftest sammen og laver lektierne om aftenen, så man er ikke alene, når der er noget, der driller”, fortæller han.

Men hvad så med hjemve, når ens mor og far er 8.000 km væk? En tanke, der fyldte en del for Nicolas, inden han startede, men som hurtigt var væk.

Jeg var lidt bange for at få hjemve, men jeg fandt hurtigt ud af, at det er der slet ikke tid til. Der er hele tiden noget at lave, og du bor jo sammen med dine venner, så du keder dig aldrig. Du har det bare fedt. Så er du i skole, så er du til træning og så er du sammen med dine venner. Så når du først rammer sengen om aftenen, er du så træt, at du bare sover”, fortæller han.

Image Article Nicolas Spisehus

En stor beslutning – også for mor og far

Når Nicolas tænker tilbage på den sommer, hvor han sammen med sine forældre tog beslutningen om, at han skulle flytte til Sydfyn, mens forældrene blev i Miami, husker han, at det var en stor, men også ret nem beslutning, da de først havde været på skolen.

Vi snakkede med flere af lærere, inden jeg startede, og de virkede alle sammen så søde og klar til at støtte mig, så jeg var helt tryg ved det”, fortæller Nicolas, som bakkes op af mor Bolette og far Anders.

Det er nogle meget dedikerede lærere på alle måder. De har været gode og meget opmærksomme på, at man som udlandsdansker er der alene og har brug for støtte, når man er langt hjemme fra. De har været gode til at støtte og coache”, fortæller forældrene, som også tilskriver det sociale liv på skolen, at Nicolas har haft to rigtig gode år på Oure.

Der er et rigtig godt kammeratskab på gymnasiet, hvilket skolen er meget aktiv i at være med til at skabe. Vi føler, at vores søn har været i gode hænder”, lyder det fra Bolette og Anders, som på grund af Bolettes nye job flyttede til Danmark, da Nicolas startede i 3.G.

Et springbræt til det danske skolesystem

For både Nicolas og hans forældre, har det været vigtigt, at Nicolas fik forbedret sit skriftlige dansk, så han kan studere på et dansk universitet. Og det er da også planen, når studenterhuen er blevet placeret på hovedet til sommer.

Skolen her har hjulpet mig ekstremt meget med at forberede mig på næste skridt. Mine to år på Oure Kostgymnasium har virkelig forberedt mig til, at jeg nu kan læse i Danmark fordi mit skriftlige dansk er blevet så meget bedre. Jeg skal lige have et sabbatår, og så skal jeg læse arkitektur eller design”, fortæller han.

Image Article Nicolas Tulipaner
Image Article Nicolas Venner

Et godt råd til andre udlandsdanskere

Nicolas og hans forældre er glade for, at de tog beslutningen om et dansk gymnasium, og har et godt råd til andre udlandsdanskere, som står i samme overvejelser.

Tag på sommercamp! Man får en fornemmelse af Oure og dets omgivelser og miljø. Og så kan vi anbefale at besøge gymnasiet, tale med ledelsen og nogle lærere. Oure er et rigtig godt sted at stifte bekendtskab med det danske samfund og bygge venskaber for livet”, slutter mor Bolette og far Anders af.