Nyhed

Pizza-elskende gymnasieelever møder bæredygtighed og innovation

03. april 2022

Image Article OKG Spisehus Innovation

Kan man bygge bro mellem 250 sultne gymnasieelever, der skriger på mere pizza og kød og et spisehus med fokus på bæredygtighed, mindre kød og mindre madspild? 1.g har gjort et forsøg i biologiundervisningen.

”Jeg har fået et andet syn på spisehuset med det her projekt. De køkkendage vi har haft, har også gjort stort indtryk, for der har spisehuset forklaret, hvad deres mening med det hele er. Det handler jo om, at det også bliver billigere for samfundet, hvis folk spiser sundt, for så bliver vi sundere. Vi er nødt til at vænne os til at spise mindre kød. Og vi er nødt til at spise i spisehuset, for ellers er der jo mega meget madspild”. 

Sådan lyder det fra Mick, der går i 1.g på Oure Kostgymnasium, som sammen med sin gruppe har vundet en delt førsteplads i den konkurrence, som biologiunderviserne og Oure Spisehus satte på højkant for nogle uger siden.  

Værsgo at bygge bro
Oure Spisehus har fokus på bæredygtighed - herunder et økologisk fokus, hvor spisehuset har det økologiske guldmærke. Det betyder blandt andet mindre kød og mindre madspild. Men hvordan bygger man bro mellem sådan en profil og 250 sultne gymnasieelever, der skriger på mere pizza og kød? Det var netop det Mick og hans kammerater fra 1.y Marius og Malte fik til opgave at undersøge i biologiundervisningen som et led i et innovationsprojekt, hvor eleverne skulle arbejde løsningsorienteret og hvor det prodult de kom frem til, netop var deres løsningsforslag.

Arbejdet gav pote - også selvom det lige krævede et startskub, fortæller Mick. 

”Vi tre, der har vundet i min klasse, er nok ikke de bedste til biologi, men vi synes den her opgave var sjov. Der var ikke så mange regler, det var meget frit og det passede ret godt til os. Så vi tog os sammen, og så blev det jo faktisk rigtig godt”, fortæller han om opgaven, der lød på, at eleverne med et produkt skulle forsøge at bygge bro mellem gymnasieeleverne og spisehuset. 

Full Screen OKG Spisehus Innovation 2

Snyd din hjerne – spis som en stjerne
Fordi meget af kritikken af spisehuset blandt eleverne gik på, at der ikke var nok kød i maden og at eleverne derfor ikke fik nok energi til deres sport og derfor tyede til det lokale pizzeria, gik Mick, Marius og Malte all in på at forklare deres medstuderende, at man sagtens kan spise som en stjerne, hvis man forstår, at man kan få proteiner fra andet end kød. Sagt på en anden måde – hvis man snyder sin hjerne, som hele livet har forbundet proteiner med kød. 

Gruppen lavede derfor en forklarende plakat med overskriften ’Snyd din hjerne – Spis som en stjerne’. Og den blev taget så godt imod af deres medstuderende, at den vandt en delt førsteplads i konkurrencen om, hvilken gruppe, der havde skabt det bedste produkt til at bygge bro mellem eleverne og spisehuset. 

Full Screen OKG Spisehus Innovation

Vi vil høres og have medbestemmelse
Den anden vindergruppe i 1.z fik samme opgave som drengene fra 1.y. De gik dog med en noget anden løsning og et helt andet produkt. Nemlig en boks, der kan fyldes med madønsker. Den skal sikre, at eleverne har medindflydelse på menuen. Alberte, Nanna og Nicolai, som står bag boksen til madønsker, har dog ikke lavet den for, at deres medstuderende kan ønske vilde ting som sushi eller store bøffer hver dag. De har lavet den for at føle sig hørt. 

”Tilgangen til spisehuset har ændret sig efter det her projekt og efter vores køkkendage, hvor vi har tilbragt en masse tid i køkkenet. Det har hjulpet, at vi har fået en bedre indsigt i spisehuset og set hvad det kræver at få sådan et køkken til at køre, men også, at de har set, hvad vi synes og lyttet til vores ideer”, fortæller gruppen. 

At få indsigt i spisehuset og skabt en bedre forståelse for de valg, der træffes ud fra en bæredygtig og økologisk profil, er én ting, som gruppen har taget med sig fra projektet. En anden er den store opbakning, der har været til projektet fra de andre elever. 

”Tit med sådan nogle projekter som det her, er folk lidt ligeglade og går bare videre. Men denne gang, har folk faktisk været entusiastiske og gjort noget aktivt for at blande sig i debatten. Der er rigtig mange, der allerede har lagt en seddel i kassen, så det er ret fedt”, fortæller de tre gymnasieelever. 

Udover at lægge en seddel i kassen, har alle tre årgange på gymnasiet samt alle lærere kunne stemme på de mange produkter, der er kommet ud af projektet, og som er blevet vist frem i spisehuset. Dermed har alle haft mulighed for at få deres stemme hørt. 

Pizza vil altid stå højt på listen
Begge grupper er godt tilfredse med den proces, de har været igennem og den følelse af bedre forståelse for hinanden, der er blevet skabt mellem eleverne og spisehuset. 

Nu står de to vindergrupper overfor et svært valg. De har nemlig vundet retten til at bestemme hvad der skal serveres til en frokost inkl. dessert, men det er svært at blive enige. 

Adspurgt hvad deres første indskydelse er, kommer svaret dog ret hurtigt fra gruppen i 1.y. 

”Så bliver det nok pizza”.