Nyhed
18. november 2021
Foto: Christoffer Askman Photography
Jakob Schmidts to ældste børn er tidligere elever på Oure Efterskole og nu er turen kommet til den tredje, som er afsted i 9. klasse. Årsagen til, familien har sendt tre børn på Oure er simpel: Her kan de unge dyrke sejlerglæden og blive ”hele” sejlere.
Knap hver tredje i en ungdomsårgang tager på efterskole i 10. klasse. Langt færre vælger efterskole i 9. klasse – faktisk kun hver tiende i en ungdomsårgang. En af de elever, der har valgt at tage på efterskole i 9. klasse, er Jeppe Dam Schmidt. Han er sejlelev på Oure Efterskole og har ikke været i tvivl om, at han skulle til Sydfyn for at sejle. Hans far Jakob har heller ikke været i tvivl, og havde ingen betænkeligheder ved at sende sin søn afsted i 9. klasse – selvom de fleste unge venter til 10. klasse.
”Som sejler er du ret selvstændig, selvom du er ung. Fra Jeppe var helt lille, har han siddet i en båd og skulle tage en masse beslutninger på egen hånd. Selvfølgelig har jeg stået på stranden og holdt øje med ham og hans søskende, men jeg har ikke sejlet rundt i en gummibåd ved siden af dem og hjulpet dem med hver beslutning i deres kapsejlads. De har selv truffet beslutningerne og det gør nok, at de som sejlere generelt er mere selvstændige end andre på deres alder”, fortæller sejl-faren.
For nogle forældre kan det være en stor beslutning at vælge efterskole allerede i 9. klasse, men for Jeppes forældre føltes det rigtigt og trygt.
”Vi synes han havde brug for noget luftforandring. Det gik fint i hans folkeskole, men når man er sejler, er der meget man ikke er med til socialt fordi ens netværk i fritiden ligger i sejlklubben. Hvis man spiller fodbold, som mange af de andre drenge i klassen, er man også sammen med sine klassekammerater i fritiden, hvor man spiller på samme hold. Så derfor har det måske været nemmere for os at tage beslutningen om, at han skulle på efterskole i 9. klasse, end det havde været, hvis han ikke var sejler. Han havde brug for et skift, og her var Oure oplagt, fordi vi godt kan lide den måde skolen anskuer sejlads på”, lyder det fra Jeppes far Jakob.
Netop tilgangen til sejlads har været afgørende for Jakob og hans kone, da de skulle vælge efterskole til deres børn. På Oure bliver der sejlet i mange forskellige bådtyper, så de unge kan prøve noget forskelligt af, og det har, ifølge Jakob, stor betydning for de unges udvikling som sejlere.
”De får jo hurtigt en præference for hvilken båd de helst vil sejle i, og hvis de bliver hjemme i sejlklubben, vil det ofte være den båd, de holder sig til. På Oure bliver de sat til at prøve en masse forskellige både og det giver dem mulighed for at blive en hel sejler, samtidig med, at de kan udfordre sig selv, fordi de hele tiden prøver noget nyt”, fortæller Jakob.
Når Jakob taler om Oures tilgang til sejlads, handler det ikke kun om at udfordre de unge til at prøve forskellige bådtyper af. Det handler også om sejlundervisernes tilgang til de unge.
”Mine børn har været vant til at have nogle dygtige undervisere hjemme i sejlklubben, men det kan ikke sammenlignes med Oure. Dem hjemme i klubben har været teknisk dygtige, men er ofte noget yngre og ikke så pædagogisk kvalificerede som på Oure. På Oure har underviserne en mere holistisk tilgang til eleverne og arbejder med det hele menneske – ikke kun med deres udvikling indenfor sejlads”, lyder det fra faren.
Også de boglige undervisere har imponeret Jakob, som nu er tredjegangsforælder på Oure.
”Vores opfattelse er, at de boglige lærere på Oure har været meget mere engagerede end den folkeskole vores børn har gået i. Det handler ikke så meget om, at kvaliteten af undervisning er højere på Oure, men lærernes engagement i de her unge mennesker ligger langt over, hvad vi har været vant til”, fortæller han.
Når man har børn, der sejler kapsejlads, er man vant til et konkurrencepræget miljø. Det er dog ikke konkurrenceelementet, der fyldte i tankerne, da Jakob sammen med sin hustru valgte efterskole til Jeppe. Faktisk det modsatte, fortæller Jakob.
”Hvis man vil specialisere sig indenfor én bestemt bådtype og blive så dygtig som overhovedet muligt til lige præcis den, skal man ikke vælge Oure, for her får du ikke lov til at kun at blive i én båd. Men hvis du vil have sejlerglæde, udfordre dig selv og prøve en masse forskelligt af, er Oure det rigtige sted”, lyder det fra Jakob, inden han afsluttende svarer på, hvad han håber, Jeppe får ud af sit år på Oure:
”Jeg håber han bibeholder sin sejlerglæde og fortsætter med at sejle”.
Hvis du vil høre hvad Jakobs søn Jeppe synes om at gå på Oure Efterskoles sejl-linje, kan du klikke her og læse artiklen.
Er du selv interesseret i en oplevelse som sejlelev i 9. klasse på Oure Efterskole?
Du kan læse mere om linjen her, hvor du også kan tilmelde dig. Der er fortsat ledige pladser til kommende skoleår (22/23).