Nyhed

Overraskende studietur med syv fodboldkampe på syv dage

18. maj 2022

Image Article Højskole Fodbold Studietur

Faglighed, fodbold og fællesskab er nøgleordene på studieturen for de højskoleelever, der er på Oure for at uddanne sig til fodboldtrænere. Turen bød på syv kampe og sluttede med en stor overraskelse for eleverne.

Et program spækket med live fodboldkampe, kultur og fællesskab var hvad der mødte fodboldtræner-eleverne fra Oure Højskole, da de for nylig var på studietur. En studietur, der bød på meget forskellig fodbold (herrekampe, kvindekampe, ungdomskampe og børnetræning). Og meget anderledes fodbold end de kampe, eleverne er vant til at se, hvilket giver dem noget specielt, fortæller underviser på fodboldtrænerlinjen, Mikkel Rose.

”At se syv så forskellige live kampe på syv dage, gør dig skarp på at se detaljer, analysere og sammenligne spillestile på forskellige hold. Er du mest til Salzburgs presspil, til Benficas tekniske omstillingsfodbold eller til det legende udtryk hos Olympique Lyon? Det er fedt for eleverne at blive udsat for lidt af hvert”, lyder det fra underviseren.

Image Article Højskole Fodbold Studietur 2

Unik mulighed for besøg i en tysk storklub

Turen bød blandt andet på et 2-dages besøg i den tyske storklub Leipzig med oplæg fra fysisk træner, børnetræner og U17-træner. Her oplevede højskoleeleverne en helt anderledes træningskultur med fokus på hastighed og konkurrence i alt. Eleverne fik lov til at overvære diversen træninger og efterfølgende spise frokost med U19-spiller Gustav Grubbe, som kunne fortælle om at udleve drømmen om at blive professionel fodboldspiller.

At højskoleeleverne kom som en del af en træneruddannelse, gav dem mulighed for et mere dybdegående indblik i klubben. Det fortæller elev på fodboldtræneruddannelsen Oskar Lasson.

”Det var helt vildt at se et træningsanlæg i sådan en tysk topklub. Helt klart en unik mulighed, som jeg ikke lige ellers ville have haft mulighed for at få. Hvis man var kommet som en fanklub, havde vi nok bare fået en kort rundvisning, men fordi vi kom som en del af en fodboldtræneruddannelse, var der en anden seriøsitet omkring os, som gjorde, at vi også fik en anden slags rundvisning”, fortæller han.

Youth League på programmet

Studieturen gik også til den lille Schweiziske by Nyon, hvor UEFA’s hovedkvarter ligger. Her fik højskoleeleverne mulighed for at se de to Youth League semifinaler samt finalen. En mulighed, der ikke fra start var udpræget begejstring omkring, men som voksede på eleverne.

”Til at starte med, var jeg ikke vild med idéen. Jeg synes hellere vi skulle have set en topkamp end at se nogle spillere, der er tre år yngre end en selv. Men det var faktisk virkelig fedt og der var en fed stemning til kampene. Nu glæder jeg mig til at se spillerne i Champignons League om fem år og kunne sige til mine venner, at dem har jeg set på tæt hold som 18-årige”, fortæller Oskar.

Image Article Højskole Fodbold Studietur 3
Image Article Højskole Fodbold Studietur Ukraine

En overraskelse i ærmet

Efter Youth League-finalen troede eleverne, at de skulle hjem, men ved den afsluttende middag foreslog lærerne, at der skulle synges en højskolesang, der var blevet printet og delt ud til eleverne. Da de åbnede sangen, var det i stedet en billet til velgørenhedskampen mellem Dortmund og Dynamo Kyiv. Det udløste en kæmpe jubel i gruppen, fortæller underviser Mikkel Rose.

”Det var så fedt at opleve elevernes glæde, da de åbnede papiret og fandt ud af, at turen gemte på et sidste højdepunkt. En unik og meningsfuld venskabskamp, der samlede 23.000 rørte tilskuere på det berømte 'Signal Iduna Park'. De sprang op i luften af begejstring og krammede hinanden”, fortæller han.

Mere end ”bare” fodbold

Et af de vigtigste succeskriterier for fodboldtrænerlinjens studietur er, at den skal være unik. Det må ikke være et program som enhver fodboldfan kunne have sat sammen, men skal i stedet indeholde en masse forskellig fodbold, som eleverne ikke ellers ville være kommet i nærheden af.

”Når man som fodboldfan rejser ud i verden for at se fodbold, er det som regel for at se det hold, man holder med og følger tæt. Så på den måde var der ikke nogen af de her kampe på turen, jeg selv ville være rejst afsted for, men kombinationen gjorde, at det blev en unik tur med en masse forskellig fodbold. Både forskellige typer, men også at vi har set fodbold på forskellige måder – som fan, som træner, som kommentator og som led i en analyse. Det er ret fedt”, lyder det fra fodboldtrænereleven Oskar.

Udover besøget i Leipzig og Youth League-kampene i Nyon, bød turen på to kampe i Lyon: Olympic Lyon vs. Montpellier og Champions League semifinale for kvinder mellem Lyon og PSG.

I Lyon snuste eleverne også til kulturlivet og den berømte franske gastronomi. De var på cykelkulturtur, kirkebesøg og på museet "Musée Cinéma et Miniature”.

Image Article Højskole Fodbold Studietur Kultur
Image Article Højskole Fodbold Studietur Kamp

Studieturens fulde kampprogram

  • Kamp 1: Tysk pokalsemifinale: Leipzig vs Union Berlin 2-1.
  • Kamp 2: Youth League semifinale: Juventus vs. Benfica 2-2 (5-6).
  • Kamp 3: Youth League semifinale: Salzburg vs. Atl. Madrid 5-0.
  • Kamp 4: Olympic Lyon vs. Montpellier 5-2.
  • Kamp 5: Champions League semifinale kvinder: Lyon vs. PSG 3-2.
  • Kamp 6: Youth League finale: Benfica vs. Salzburg 6-0.
  • Kamp 7: Stand With Ukraine velgørenhedskamp: Dortmund vs. Dynamo Kyiv 2-3

Drømmer du om et højskoleophold fuld af fodbold?
Læs mere om fodboldtræneruddannelsen på Oure Højskole her. Der er stadig ledige pladser med opstart i august.